Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Fotoğrafçıların Yaptığı En Büyük Hatalar

Siz De Bu Hatalara Düşmeyin! – Sık Yapılan Fotoğrafçı Hataları

Fotoğrafçılar da diğer mesleklerde olduğu gibi çeşitli hatalar yapabiliyorlar. Fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar hem zamanlarından hem de emeklerinden çalıyor. Ortaya çıkan fotoğraflar çalışılan kişi ya da firmayı memnun etmediği gibi fotoğrafçının kariyerini de zedeliyor. Vaktiyle benim de düştüğüm bu yanlışlar zaman geçtikçe azalarak fotoğrafçının anıları arasındaki yerini alıyor.

Fotoğraf çekmeye yeni başlayacak olanlar ya da yıllardır fotoğraf çeken ancak hatalarının farkında olmayanlar için birkaç öneride bulunacağım. Fotoğraflarınızdaki hataları fark etmenizi ve telafi etmenizi sağlayacak önerilerim ve fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar şöyle...

Gereksiz Ekipman Almayın! – Fotoğrafçıların Hataları

Fotoğraf çekmeye bir hevesle başlayan fotoğrafçıların yaptığı hatalar arasında ihtiyaçları olmadığı halde ekipman almaları yer alır. Birden fazla alınan tripodun ya da çantanın kişiye yararı yoktur. Elbette objektifleriniz ve lensleriniz çekim tekniklerinize göre çeşitli olmalı ancak her ucuz objektifi ya da lensi de almamalısınız. Bu durum maddi olarak sizi zorlayacaktır.

Ufuk Çizgisine Dikkat! – Fotoğrafçıların Hataları

Fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar arasında ufuk çizgisini doğru belirleyememek de yer alıyor. Yanlış ufuk çizgisi fotoğraftaki kompozisyonu bozduğu için amatör bir görüntü ortaya çıkarıyor. Ufuk çizgisini tutturmak için gün doğumu ve gün batımında fotoğraf çekmek, pratik yapmak gerekiyor. Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar arasında da bu durum yer alıyor.

Kötü Flaş Kullanımı Sizi Amatör Gösterir! – Fotoğrafçı Hataları

Ne kadar çok flaş kullanırsanız o kadar amatör görünürsünüz. Fotoğrafçı yanlışları arasında en ünlülerden olan yanlış ışıkta flaş kullanımı, enstantane ayarlarının öğrenilmesi ile çözülebilir. Fotoğraflarınızın parlamaması, konunun değerini kaybetmemesi için flaş şiddetini azaltmayı deneyin.

Odak Noktasını Bulmaya Çalışın! – Fotoğrafçıların Hataları

Fotoğrafçı hataları içinde odak noktasını doğru kullanamamak da var. Kendinize profesyonel diyecekseniz odak noktasını bulacak bir göze sahip olmalısınız. Aksi taktirde fotoğrafçılığı sadece hobi olarak yapmanızı öneririm. Fotoğrafçılık eğitimi alarak makinenizdeki odak özelliklerini kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Sayısız Lense İhtiyacınız Yok! – Fotoğrafçı Hataları

Fotoğrafçı hataları içinde odak noktasını doğru kullanamamak da var. Kendinize profesyonel diyecekseniz odak noktasını bulacak bir göze sahip olmalısınız. Aksi taktirde fotoğrafçılığı sadece hobi olarak yapmanızı öneririm. Fotoğrafçılık eğitimi alarak makinenizdeki odak özelliklerini kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Ekipmanlarınızı Temiz Tutmalısınız! – Fotoğrafçıların Hataları

Fotoğrafçı hataları içinde yer alan ekipmanların temiz tutulmaması, sık görülen bir durum. Her çekimden önce fotoğraf malzemelerinin temizlenmesi alışkanlık haline getirilmeli. Ekipmanlarının temizliğini ihmal eden fotoğrafçılar bulanık fotoğraflarla karşılaşabilirler.

Doğayı Tanımaya Özen Gösterin! – Fotoğrafçı Yanlışları

Fotoğrafçılar, manzara fotoğrafçısı olsalar dahi doğayı tam olarak tanımıyorlar. Bu durumda da hangi ışıkla nerede çekim yapılır, açık havada hangi ekipmanlar kullanılır, yağmurlu hava için kullanılan lensler nelerdir, okyanus fotoğrafları nasıl çekilir gibi sorulara cevap veremiyorlar. Fotoğrafçının bu nedenle dış dünyaya açılması ve ilk olarak iyi bir gözlemci olması gerekiyor. Doğanın dilinden anlamayan ve ona göre hareket etmeyen fotoğrafçıların çekimleri amatör kalıyor. Fotoğrafçı hataları arasında belki de en büyüklerden olan doğayı tanımamak, profesyonel fotoğrafçı olmak için gerekli birikiminizin olmadığını gösteriyor.

Enstantane Ayarlarına Dikkat Edin! – Fotoğrafçı Hataları

Enstantane, deklanşöre bastığımızda optik algılayıcıya ne kadar süre ile ışık düşeceğini hesaplar ve fotoğrafımızda konunun hareketini belirler. Sabit ve hareketli nesneler için doğru enstantane ayarını her fotoğrafçı yapamıyor maalesef. Yanlış görüntü oluşmasına neden olan bu durum fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar arasında yer alıyor.

Yanlış Eğitimlerle Vakit Kaybetmeyin! – Fotoğrafçı Yanlışları

Her fotoğrafçı başarılı olacak diye bir şey yok. Hiçbirimiz doğuştan gelen yeteneklerimizle fotoğrafçı olamayız. Fotoğrafçılık eğitimi almamız ve sürekli fotoğraf çekerek kendimizi geliştirmemiz gerek. Ancak fotoğrafçılar bu durumu göz ardı ederek ya eğitim almıyor ya da yanlış eğitimi alıyorlar. Doğum fotoğrafçısı olacak yeteneğe sahip biri manzara fotoğrafçılığı eğitimi alıyor. Dolayısıyla fotoğrafçıların hataları arasında böyle komik bir durum da yer alıyor. 

Bu nedenle iyi bir fotoğraf danışmanı ya da kariyer koçu desteği alarak doğru eğitimi seçmek gerekiyor. Uzman bir bakış sayesinde hatalarınızı ve eksiklerinizi daha net görebilirsiniz. Öneri almak isterseniz iletişim adreslerimden bana ulaşabilirsiniz.

[widget-130]

Yorum Yap