Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Adım Adım Bir Girişim Nasıl Kurulur?

Girişim Kurma Aşamaları – Girişimlerinizi Hayata Geçirirken Hangi Adımları İzlemelisiniz?

Girişimcilik, fikirlerin hayata geçirilmesi sırasında sanıldığı kadar eğlenceli olmayabiliyor. Bir işletme kurmanın ne kadar zor olduğunun deneyimlendiği süreçte kimileri yarı yolda fikirlerinden vazgeçebiliyorlar. 

Günümüzde bu konuda sağlanan teşvikler, destekler ve bilgilendirme programları sayesinde birçok kişi kendi işini kurmada daha cesur ve istekli. Yine de oldukça meşakkatli olan iş kurma süreci, belli adımların atılmasını gerektiriyor. “Adım adım bir girişim nasıl kurulur?” sorunuza daha detaylı yanıt vermeye çalışayım.

Girişim Kurma Rehberi – Adımlarınızı Doğru Planlayın!

Güçlü bir motivasyon, planlama ve harekete geçme ile işletmenin geliştirilmesi aşamalarında dikkatli olunduğunda başarılı bir girişim hayata geçiyor. Bu noktada sırasıyla;

1. Fikir alışverişi yapın.

Eğer bir işletme kurmak istiyorsanız öncelikli olarak girişim kurma fikirlerinizi masaya yatırın. Arkadaşlarınızla ve ailenizle beyin fırtınası yapın. Seçeneklerinizi 2 ya da 3’e indirgeyerek sektör araştırması yapın. Lider markaların ne durumda olduklarını ve büyüme süreçlerinde neler yaptıklarını inceleyin.

2. Kafanızdaki fikirleri somutlaştırın.

Girişim kurma aşamalarında ikinci olarak fikrinizi somut hale getirmelisiniz. Bilginizin ya da ilginizin olduğu bir alanda girişim kurabilirsiniz. Sektörünüzün ihtiyacı olan bir ürünü piyasaya sürebilirsiniz. Önemli olan nasıl bir adım atacağınızı belirlemenizdir. “Bu olur!” dediğiniz fikri belirledikten sonra iş planı oluşturmaya hazırsınız…

3. İş planı hazırlayın.

İş planı hazırlarken şirketinizin amacını, hedefini, kısa ve uzun vadede yapacaklarını, sermaye gereklerini belirlemeniz lazım. Adım adım bir işletme nasıl kurulur sorunuzun cevabını böylece kendiniz vermiş olursunuz.

İş planınızı hazırlarken mutlaka doküman kullanın ve notlarınızı ayrıntılı bir şekilde alın. Yol haritası olarak kullanacağınız bu iş planında başından sonuna kadar eksiksiz ve geniş kapsamlı bir şekilde hareket edin. Kaynaklarınızı nasıl kullanacağınızı, zamanınızı nasıl böleceğinizi planlayın.

4. Sermaye oluşturun.

Girişim kurmak için gerekenlerden en önemlisi, sermaye. Bu aşamada ya kendi paranızla ya da yatırımcılar ile iş kurma seçeneğiniz vardır. Yatırımcıları ikna etmek için de sağlam bir iş planına sahip olmak şarttır. Ayrıca KOSGEB gibi destekçilerden yardım alarak da sermayenizi oluşturabilirsiniz.

5. Şirketin yasal yapısını belirleyin.

İşletme kurmak için gerekenler arasında yasal süreçleri de halletmek yer alır. Şirketinizin hukuki yapısına karar vermeniz gerekir. Anonim, limited, şahıs şirketi seçenekleri arasından birine karar vermeniz devamlılığınızın nasıl olacağını belirleyecektir. Hangi şirket yapısının size uygun olduğu konusunda mali müşavirlerden ya da muhasebecinizden yardım alabilirsiniz.

6. Sigorta yaptırın.

Girişim kurma aşamalarından biri de sigorta yaptırmak olacaktır. Hırsızlık, deprem, yangın gibi durumlar, sigortanız yoksa girişiminizi temelden sarsabilir. Aynı zamanda sigortasız personel çalıştırmamanız da şirketinizin sağlıklı bir iş yeri olması açısından önemlidir.

7. Teknoloji seçiminizi yapın.

Girişim nasıl kurulur diye merak ediyorsanız ihtiyacınız olan bir diğer unsur da teknolojik aletlerdir. Girişiminiz ne üzerineyse ihtiyacınız olan teknoloji de değişecektir. Alacağınız bilgisayarları ve donanımları, tablet ve akıllı telefonları, üretim aletlerini ve diğer cihazları seçerken en sorunsuz olanlardan yana tercihinizi kullanmanız avantajlı olacaktır.

8. İş ortaklarınızı seçin.

Girişim kurma fikirlerinizi hayata geçirirken tek başınıza kararlar almayın. Girişim fikri sizin olabilir ancak iş ortaklarına da ihtiyacınız olacak. İşletmenizi maddi olarak destekleyecek, sizden deneyimli ya da sizin gibi girişimcilerle çalışabilirsiniz. Ancak bu kişilerin güvenilir olmasına dikkat edin.

9. Ekibinizi oluşturun.

İşletme kurmak için gerekenlerden bir diğeri de güçlü bir ekip! Hiçbir girişim, takım arkadaşları olmadan olmaz. İyi bir ekip kurmak için deneyimli kişileri seçebilmeli, sorumluluk alabilecek ve işi büyütebilecek potansiyelde olanlarla çalışmalısınız. Görev dağılımı olan, şirketin geleceği için çalışan bir ekip ile kısa sürede amaçlarınıza ulaşırsınız.

10. Tanıtım yapın.

Girişim kurma aşamalarından biri de reklamlar! Reklam kampanyaları düzenlemeli, insanlara kendinizi tanıtmalısınız. Potansiyel kitlenize kendinizi duyurmak için sosyal medya hesaplarınızı açın ve geliştirin. Paylaşımlar yapın, reklam kampanyaları oluşturun.

11. İşletmenizi geliştirin.

İşletme kurmak için gerekenler tamamlandığında sırada işi geliştirmek var. İlk başta yaptığınız gelişim planının artık uygulanması gerek. Girişiminiz istediğiniz gibi ilerliyorsa bu planı uygulamanız da daha kolay olacak. Şirketi ve isminizi büyütmeniz, ilerlemeniz gerekecek. Hiçbir girişim olduğu yerde saymaz.

Girişim Kurma Rehberi ile İş Fikirlerinizi Hayata Geçirebilirsiniz!

“Adım adım bir girişim nasıl kurulur?” sorunuza cevap verebildiysem öncelikli olarak girişim fikrinizi plana dönüştürmekle işe başlamanızı öneririm. Aşama aşama ilerlediğinizde başarılı olacağınızı göreceksiniz. Çok çalışın ve asla pes etmeyin…

Siz de kendi işletmenizi hayata geçirirken her riski göze alarak ilk adımınızı atmalısınız. Eğer cesur ve istekli olursanız yaptığınız hatalar büyük sıkıntılara neden olmayacaktır. Doğru başlangıçlar, büyük başarılar getirir!

[widget-133]

Yorum Yap